Akcija!

Sirovi badem 100g – rinfuz

85 рсд

Bogat je proteinima i aminokiselinom arginin, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 i i E), vlaknima i mineralima (gvožđe, cink, magnezijum, kalijum, kalcijum, selen, fosfor, bakar, mangan i natrijum). Bademi su vodeći izvor vitamina E u hrani, jer sadrže alfa-tokoferol, moćni antioksidans, koji ima sposobnost snižavanja holesterola od 8 do 12%.Bogat je proteinima i aminokiselinom arginin, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 i i E), vlaknima i mineralima (gvožđe, cink, magnezijum, kalijum, kalcijum, selen, fosfor, bakar, mangan i natrijum). Bademi su vodeći izvor vitamina E u hrani, jer sadrže alfa-tokoferol, moćni antioksidans, koji ima sposobnost snižavanja holesterola od 8 do 12%.

Kategorija: Oznaka:

Opis

Badem je, kao orašasti plod, dobro poznat po svojim karakteristikama ploda za koji se kaže da ga jedu bogovi, pa se tu nađu još orasi, urme i tako dalje. Činjenica je da je bogat brojnim vitaminima i hranljivim materijama koje su organizmu potrebne na svakodnevnom nivou da bi mogao da funkcioniše normalno, da bi bila potrebna energija i pokretljivost za ceo jedan dan bez ikakvih problema. Upravo zbog tih svojih sastojaka, badem postaje ne samo lek u hrani, već preventivni način da se brojne bolesti i stanja organizma zaobiđu i nikada ne dogode.

Dobrobiti badema po zdravlje

Badem nije samo ukusna i zanimljiva grickalica, već jako zdrava namirnica bogata brojnim hranljivim materijama. Među orašastim plodovima, badem poseduje najveću količinu vitamina B2 i vitamina B3 u sebi. Pored toga, bogat je kalijumom, magnezijumom, kalcijumom i vitaminom E. Ne može se zaobići ni činjenica da bademi predstavljaju važan izvor belančevina i vlakana, ali i to da sadrže jako nizak procenat šećera, što sveukupno čini ovu namirnicu popularnom prilikom svih specifičnih načina ishrana koji se prepisuju radi poboljšanja zdravlja ili prilikom potrebe da se izgube određeni kilogrami. Sve ovo ukazuje na to da konzumiranjem badema svakog dana unosite potrebne vitamine i hranljive elemente u organizam koji utiču na lečenje ili prevenciju različitih bolesti.

 

Šta leči badem?

Bademi imaju širok spektar delovanja, što se da videti po tome šta u sebi sadrže. Najvažnije je to da kada ih konzumirate svakodnevno štite srce od različitih problema, jer su bogati monozasićenim mastima, cinkom i magnezijumom koji imaju potvrđeno povoljno dejstvo na srce i njegove krvne sudove. Zato je važno da se svakog dana jedu bademi sa ljuskom, koji ujedno utiču na smanjenje holesterola. Ukoliko imatepovišen nivo lošeg holesterola, uz određenu i prepisanu terapiju, konzumirajte slobodno šaku badema svakog dana, što ujedno možete raditi i preventivno, pa se holesterol neće pojavljivati. Budući da utiče na smanjenu pojavu lošeg holesterola, a poseduje i određene antioksidanse u sebi, bademi su se pokazali veoma dobrim i kod pojave kamena u žuči, jer je onemogućavaju, ali i pomažu kod njihovog izbacivanja.

Jedan od povoljnih uticaja badema je taj da kosu čini jačom i kvalitetnijom, budući da sadrži vitamine potrebne za njen rast i sjaj. Dlaka postaje sjajnija, jača, pa ne dolazi do kidanja i nepotrebnog opadanja kose. Mangan iz badema, kao i vitamin E, ne utiče samo na kvalitet kože, već preventivno utiče na pojavljivanje bora, te na nestajanje postojećih. Mangan podstiče prirodnu proizvodnju kolagena u organizmu, koji prirodno opada sa godinama, pa ga je na ovaj način moguće obnoviti.

Vitamin E ne utiče samo na spoljašnji izgled i lepotu, jer predstavlja važnu „hranu“ za moždane aktivnosti. Na taj način, svakodnevna konzumacija badema se preporučuje, jer utiče na bolju koncentrisanost tokom učenja, u poslu, a u poznijim godinama čuva mozak od starenja, pa se preporučuje i u prevenciji od Alchajmerove bolesti i demencije.

Ljuska badema sadrži probiotike koji su važni za normalan rad crevne flore, tako da bademi utiču i na normalno funkcionisanje probavnog sistema, ali zbog bogatosti vlaknima utiču i na osećaj sitosti, regulišu rad metabolizma, zbog čega su odlična grickalica kod mršavljenja. Konzumiranjem badema smanjujete potrebu organizma za ugljenim hidratima, imate osećaj sitosti, što sve zajedno utiče na lakše gubljenje suvišnih kilograma.

Iako se ova prednost badema našla na kraju, što se tiče povoljnih uticaja na zdravlje, bademi su veoma važni u pogledu sprečavanja nastajanja lezija na debelom crevu, što znači da su odlični u prevenciji raka debelog creva koje je iz godine u godinu problem koji se javlja kod sve većeg broja pacijenata. Ne samo kod ove vrste raka, jer svojim hranljivim materijama i prednosti, deluje uopšte preventivno na smanjenje rizika od nastanka raka na bilo kom organu ili delu organizma.

Badem – kalorije i nutritivna vrednost

Badem se često naziva gricklaicom koja dovodi do ravnog stomaka. Naravno, tu se moraju sklopiti još druge okolnosti, poput zdrave ishrane, dovoljnog unosa tečnosti, redovne fizičke aktivnosti, a u svemu tome badem ima jako puno posla i uticaja da se do rezultata brzo dođe. Da je sve istina pokazuje i njegova nutritivna vrednost.

U 100gr badema nalazi se 579 kCal, 21,15 gr proteina, 21,55 gr ugljenih hidrata, 12,5 gr vlakana, 49.93 gr masti, od kojih su 3,8 gr zasićene masti. Ovakve nutritivne vrednosti govore o značaju samog badema u ishrani, ali i o tome da se ipak njegovo konzumiranje mora kontrolisati, te se ni badem ne sme jesti nekontrolisano i u ogromnim količinama.

Dozvoljena dnevna količina badema

Postoje određena pravila kod konzumiranja badema. Već smo napomenuli da se u slučaju povišenog lošeg holesterola preporučuje unos većeg broja badema, otprilike jedne šake koja sadrži između 20 i 30 badema, ali ovakav način njegove konzumacije nije preporučljiv svima.

Badem je zdrav, ali i sve zdravo mora da se ograniči, pa se tako najčešće njegova upotreba ograničava na oko 30 grama dnevno. Ono šta je najbolje jeste da se ta količina rasporedi u toku dana, te da se badem koristi u sklopu užine, ali i samog jela koje ima u svom receptu badem, a pet do šest badema uvek možete uzeti u večernjim satima kada nije zdravo jesti, ali se glad ipak javi. Badem će vas zasititi dovoljno i tako ćete biti mirni tokom noći, sve do doručka.

 

Kako jesti bademe? (pečeni, sirovi, blanširani)

Kako ćete jesti badem zavisi od toga u kojem obliku se nalazi, da li je u pitanju, sirovi, pečeni ili blanširani badem. Njihove prednosti su iste, ali način konzumiranja se malo razlikuje, sirovi badem je najbolje potopiti u vodi na pola sata pre konzumiranja, a takav se može jeste samostalno ili se koristiti kao dodatak slanim i slatkim jelima. Od njega se takođe može praviti i bademovo mleko, a najbolje ga je čuvati u suvim teglama, na mračnom mestu, kako ne bi užegao. U frižideru može da opstane i više od mesec dana, a u zamrzivaču oko jedne godine.

Pečeni badem je vrlo koristan, jer ga možete koristiti kao grickalicu u različitim situacijama, kao dodatak slatkim i slanim jelima, možete ga ubacivati u kaše i smutije za doručak, te ga možete konzumirati zajedno sa drugim orašastim plodovima. Najbolje je kupovati neslani, budući da so nije u tim količina potrebna organizmu.

Blanširani bademi se uglavnom služe kao prilog ili dodatak slanim i slatkim jelima. Proces blanširanja ide tako što se bademi prvo prokuvaju do ključanja, a onda se ukloni ljuska, te se bademi zapeku. Na ovaj način dobijaju jako zanimljiv i lep ukus koji u kombinaciji sa određenim jelima stvara zaista posebno uživanje.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Sirovi badem 100g – rinfuz“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *