Pinjoli 100g – rinfuz

550 рсд

Kategorija: Oznaka:

Opis

Pinjoli su semenke šišarki bora roda Pinus, ubrajamo ih u koštunjavo voće, a hiljadama godina koriste se u ishrani širom sveta.

Odlikuju se specifičnom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrednim belančevinama (23,7%), vitaminima i mineralima.Od sveg koštunjavog voća pinjoli imaju najveći procenat belančevina u svom sastavu. Poput žitarica, koštunjavo voće je deficitarno sa esencijalnom aminokiselinom lizinom. Kako mahunarke i mlečni proizvodi sadrže lizin, dobro ih je uzimati zajedno sa orašastim plodovima.

Od vitamina pinjoli su bogati vitaminima A, C, D, E, tiaminom, riboflavinom, niacinom, a od minerala gvožđem, magnezijumom, fosforom, cinkom i selenom.

Energetska  i hranjiva vrednost  na 100 g

kcal / kJ 673 / 2813

Ukupno belančevina g 13,69

Ukupno ugljeni hidrata g 13,08

Ukupno masti g 68,37

Dijetalna vlakna g 3,70

Kao jedinica serviranja pinjola uzima se 30 gr. Energetska vrednost po jedinici serviranja iznosi oko 200 kcal

Lekovito dejstvo:

Iako su bogati mastima pinjoli  su dobri za zdravlje, jer su te masti uglavnom nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju lošeg holesterola. Naročito mononezasićene masne kiseline snažno deluju na smanjenje krvnog pritiska i sniženje lošeg holesterola. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mehura i sistema za varenje

Način upotrebe:

Pinjoli su veoma ukusni i hranljivi i mogu se u  ishrani koristiti na mnogo načina.

Pinjoli se mogu jesti sirovi ili lagano prepečeni, slani ili neslani kao i kikiriki. Idealni su za različite salate i neophodni za poznati preliv „pesto“.

Mnogi stari rukopisi navode i afrodizijačko dejstvo pinjola.

Da bi zadržali svoju prirodnu aromu pinjole treba držati u frižideru, jer se lako kvare i brzo užegnu.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Pinjoli 100g – rinfuz“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *