Speltino integralno brašno 500g Vega

145 рсд

Kategorija: Oznaka:

Opis

Spelta je arhaični tip pšenice koji se nekada gajio sa našim prostorima pod nazivom pir (nem.dunkel). Selekcijom visokorodnih pšenica ona gubi na značaju i biva skoro zaboravljena. U traganju za izvorima hrane, nutricinonisti su utvrdili da je spelta nutritivno znatno pogodnija u ishrani od konvencionalnih tipova pšenice. To je razlog što se spelta vratila na polja i u ishranu. Pored toga utvrđene su i druge prednosti u uzgoju, manji zahtevi u pogledu ishrane i zaštite sa čime se smanjuju troškovi i proizvodnja postaje isplativa a naročito u organskoj proizvodnji. Zbog toga se firma Vega ADM odlučila na proizvodnju i preradu spelte i ponudi gotovih proizvoda u obiliku mlinskih proizvoda od spelte.

Prema klasifikaciji spelta spada u heksa ploidne plevičaste pšenice sa udelom plevice od 20 do 30% koju u procesu prerade treba odstraniti, kako bi se dobilo oljušteno zrno za dalju preradu.

Agronomske karakteristike spelte su

  • veća otpornost na bolesti i šteteočine
  • manji zahtevi u pogledu zaštite u vegetacionom periodu
  • pogodnost za organsku proizvodnju.

 

Prinosi koji se postižu uz redovne agrotehničke mere su

  • sirovo (ne oljušteno) zrno oko 5t/h
  • oljušteno zrno oko 3t/h

Nutritivne karakteristike spelte proizilaze iz sastava hranljivih materija koji je znatno povoljniji u odnosu na druge tipove pšenice. Prosečan sadržaj hranljivih materija je

  1. Sardžaj proteina 12,5-17,1% prosek 19%
  2. Sadržaj masti 4-4,5%
  3. Dijetalna vlakna 10,5-14,9%
  4. Iz ova tri najznačanija nutritivna faktora proizilazi da je spelta u značajnoj prednosti u poređenju sa standardnim tipovima meke pšenice što je osnovni razlog za zainteresovanost prozivođača i prerađivača spelte.

Prerada spelte odvija se u tri faze.

Prva faza je ljuštenje odnosno oslobađanje zrna od plevice koje ima 20-30%. Za sada plevica je nutritivno beznačajna i ne koristi se u daljoj preradi.

Druga faza je primarna prerada oljuštenog zrna mlevenjem pri čemu se dobijaju mlinski proizvodi spelte u obliku brašna, krupice i mekinja, isto kao i kod drugih tipova pšenice. U drugoj fazi mogu se dobiti i pahuljice od spelte.

Treća faza prerada proizvoda mlevenja u različite pekarske, konditorske i testeničarske proizvode, po sitom postupku kao i u preradi ostalih tipova pšenice.

Firma Vega ADM doo za sada se zadržava na drugoj fazi tj. ljuštenju i mlevenju spelte i na tržištu nudi i integralna brašna i prehrambene mekinje spelte.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Speltino integralno brašno 500g Vega“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *