Organska mača 50g (zeleni čaj) u prahu DTC

745 рсд

Kategorije: , Oznaka:

Opis

To je fino samleveni zeleni čaj (Camelia sinesis) koji se tradicionalno koristi u japanskim ceremonijama čaja. U pitanju je drevan način pripremanja čaja od praha dobijenog mlevenjem listova čaja. To naravno ne znači da je moguće samleti bilo koji list zelenog čaja. Za kvalitetnu maču, potreban je kvalitetan zeleni čaj. Najčešće se koristi jabuki, asahi, samidori zeleni čaj.

Oblast u kojoj se čaj gaji je takođe važna.

Početkom maja, dvadesetak dana pre nego što će se čaj brati, biljke se zaklanjaju od sunca. Nekada su se koristili trska i slama, a danas tkanina ili crni vinil. Biljka zbog toga počinje da proizvodi sve viši nivo teanina, a što utiče na lekovita svojstva mače.

Po branju, čaj se potpari 15-20 sekundi, a onda suši. Parenje sprečava oksidiranje čaja. U ovoj fazi, kada je proces dobijanja kvalitetne mače na polovini, proizvod se naziva arača (listovi i peteljke nisu razdvojeni). Peteljke i žilice sa listova se potom skidaju kako bi ostali samo mesnati delovi. To je tenča faza.

U sledećoj fazi dolazi majstor za čaj koji proba tenču, proceni njen kvalitet i odredi koju mešavinu treba praviti. Tenča se potom melje na kamenom mlinu, polako na niskoj temperaturi, kako bi kroz rupu na sredini kamena ispadao fin prah tamno zelene boje. Ovaj proces je veoma spor i za jedan sat mlevenja dobije se svega 30 grama mače!

Postoje tri vrste mače – ceremonijalna, standardna i mača za kuvanje. Kvalitet mače zavisi od procesa proizvodnje. Ukoliko se neki od koraka preskoči ili skrati ili se koristi mašina umesto kamenog mlina, dobija se mača slabijeg kvaliteta. Mača za kuvanje koristi se, na primer, kako bi se posula po sladoledu. Standardna mača je prah solidnog kvaliteta dok ceremonijalna mora da ispuni baš sve uslove tradicionalne proizvodnje ovog praha.

Prednosti mače su velike. Konzumira se ceo list, a ne, kao kod drugih čajeva, nekih tridesetak procenata lista. To znači da su sve prednosti zelenog čaja pojačane – dobijate superdozu antioksidansa i visok nivo vitamina C, B i minerala iz zelenog čaja. Takođe, nivo glutamata L-teanina (L-theanin) u mači je veoma visok. Teanin je aminokiselina koja čaju daje slatkast ukus. Veoma je zdrav i postoji samo u čaju i jednoj vrsti pečuraka. Utiče na hemiju mozga i smanjuje nivo stresa, poboljšava raspoloženje dizanjem dopamina, poboljšava kognitivne sposobnosti jer radikalno stimuliše alfa talase u mozgu i blagotvoran je za imunitet.

Postoje i neke stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom konzumiranja mača čaja. Nivo kofeina u mači je viši nego u bilo kojem čaju pa je, u slučaju da ste osetljivi, bolje početi sa manjim količinama čaja.

 

Sastav: 100% organska mača (zeleni čaj) u prahu

Nutritivne vrednosti na 100g:

Energetska vrednost: 324 kcal/1355,62 kJ

Protein: 30,6g

Ukupne masti: 5,3g – zasićene masti:0 g

Ugljeni hidrati: 38,5g –    od kojih šećeri: 1g

So: 0g

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Organska mača 50g (zeleni čaj) u prahu DTC“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *