Naut organski 200g Bio Špajz

265 рсд

Kategorija: Oznaka:

Opis

Naut ili slanutak (Cicer arietinum) ili leblebija (kada su semenke nauta pržene ili pečene) je mahunasta belančevinasta biljka koja predstavlja visokovrednu namirnicu. Seme nauta, slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10 – 20 odsto) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od nauta su propržene semenke, leblebije, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Pržen  i samleven naut odlična je zamena za kafu.
Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17.4 – 23.3 odsto belančevina, 53.5 – 63.6 odsto ugljenih hidrata, 4.1 – 5.5 procenata biljnog ulja 3.3 – 5.5 odsto celuloze i 3.2 – 3.4 odsto mineralnih materija. Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.
Belančevine nauta mogu, slično soji, da zamene belančevine iz mesa, posebno kada se koriste zajedno sa pirinčom ili krompirom.
Naut ili slanutak je mahunarka koja se kada je skuvana, pečena ili drugačije obrađena zove leblebija

Isprati, preliti vodom i ostaviti preko noći. Prosuti tu vodu i naliti vodom 5 cm iznad leblebija. Kuvati 45 min. sa kombu algom.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Naut organski 200g Bio Špajz“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *